Karaciğer Detoksu

Karaciğer Detoksu

imagesAşağıda belirtilen yiyeceklerden en az bir ikisini beslenmenize ekleyin.

  1. Sarımsak:Sadece 1-2 tanesi bile karaciğer enzimlerini aktive eder. Sarımsak aynı zamanda karaciğerin detoksunda yardımcı olan alicin ve selenyum içerir.
  2. Greyfurt: C vitamini ve antioksidan oranı yüksek olan greyfurt karaciğerin doğal temizleyicisidir. Kahvaltı yarım su bardağı greyfurt suyu içecek karaciğerin detoksunu sağlayan enzimleri aktive eder.
  3. Pancar-Havuç: Her ikisi de beta karoten yönünden çok zengindir. Genel olarak karaciğer fonksiyonlarının düzelmesinde önemlidir.
  4. Yeşil çay: Yeşil çayda bulunan kateşin iyi bir antioksidandır.
  5. Yeşil yapraklı sebzeler: Karaciğerin temizlenmesinde etkili olan en güçlü besinlerdir. İster çiğ ister pişmiş isterseniz de juicing denilen sebze suyu olarak tüketebilirsiniz. Özellikle roka, tere, karahindiba, ıspanak, pazı, hardal karaciğer detoksunda önemlidir.
  6. Avokado: Vücudun glutatyan üretmesini sağlayan süper bir besindir. Yağ içeriğini göz önünde bulundurarak beslenmede yer verilebilir.
  7. Elma: “Elma yiyen insan doktor yüzü görmez”. Vücudu ve karaciğeri temizlemede etkili olan pektini içerir.
  8. Zeytinyağı
  9. Alternatif Tahıllar: Tahıl olarak buğday içeren yiyeceklerin yerine gluten içermeyen kinoa, karabuğday, kuru baklagiller tercihi karaciğer detoksunda önemlidir. Gluten hassasiyeti olan bireylerde anormal karaciğer fonksiyon testleri görülebilmektedir.
  10. Turpgiller: Turpgillerin içinde yer alan brokoli, karnabahar gibi yiyecekler karaciğerde ekstra enzim üretimi sağlayarak sistemdeki glikoz miktarını artırabilmektedir. Bu enzimler kanser riskini de azaltmaktadır.
  11. Limon: bu meyve büyük oranda C vitamini içermektedir. Sabah içilen limon suyu karaciğeri uyarır.
  12. Ceviz: ‘Arjinin’ denilen aminoasit yüksek oranda bulunur. Karaciğerde amonyum oranının azaltılmasında önemlidir. Ceviz iyi glutatyan ve omega-3 kaynağıdır. Yutmadan önce iyice sıvılaşana kadar çiğnemeyi unutmayın.
  13. Lahana: Karaciğer detoksunda enzim aktivasyonunda önemlidir. Salatada, turşuda, çorbada ve yemek olarak tüketilebilir.
  14. Zerdeçal: Baharatların kralıdır. Parlak sarı renkte özellikle Çin ve Hindistan mutfağında kullanılan bir ilaç gibi güçlü bir antiinflamuar karaciğerin en en sevdiği baharattır. Salatalara, etlere, sebzelere, yoğurda ekleyerek kullanılır.

Benzer İçerikler

Sarımsak, anlatmakla bitmez...
Dünyanın en sağlıklı besinlerinden sarımsak muhteşem bir besindir. Yüzyıllardır insanoğlunun beslenm...
Vişne, kulağınıza küpe...
Vişne kompostoları ve suları ile geleneksel mutfağımızın değerli antioksidanlarından birisidir. ...
Filizlendirme ile gücüne güç kat...
Filizlendirme kurubaklagiller, tahılların, uyuyan bir tohumdan canlı bir bitkiye dönüşmesidir. Bu şe...
Çok Zayıfsınız ve Kilo Almak İstiyorsunuz
Kilo verme konusunda çok fazla yazılmış makale vardır. Çünkü; fazla kilo sorunu günümüzde sıklıkla g...
Sağlıklı bir zayıflama ve diyet programı nasıl olmalı?
Fazla kiloluysanız, hangi diyetin en etkili olduğu belirlensin diye klinik deneylerin sonuçlarını be...
Hastalıklara Bütüncül Yaklaşım; Psikonöroimmünoloji-PNI
Psikonöroimmünoloji-PNI, beslenme, immünoloji , endokrinoloji, nöroloji, psikoloji, evrimsel biyolo...
GAPS Diyeti
GAPS diyeti, Bağırsak ve Psikoloji Sendromu diyetidir.
Artan trend; Hindistan Cevizi...
Hindistan cevizi binlerce yıldır sıcak iklimlerde bir besin gibi kullanıyor. Hindistancevizi kahver...