Pancarın Gücü Adına...

Pancar doğanın bize sunduğu en değerli besinlerden biridir. Salatasından, mezesine, zeytinyağlı kavurmasından turşusuna kadar bir sürü lezzetli halleri vardır. Pancar kvas yaptınız mı hiç? Nasıl güzel bir probiyotiktir. O zaman başlayalım pancar yediren nedenlerimizi saymaya...(Kaynak da belirttim meraklısına...)

  1. Pancar karaciğerde  toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Bunu Betalain denilen bir fito besin öğesi ile yapar.  Karaciğer detoksifikasyonu tam yaparsa hormonlarınızı daha iyi dengeler, kolesterol seviyenizi kontrol altında tutar, enerji seviyenizi yükseltir.(1)
  2. Pancar egzersiz performansını arttırır.Pancar suyu egzersiz sırasında kaslara kan akışını  ve oksjenlenmeyiarttırır. (2,3)
  3. Pancar inflamasyonu azaltır.Betalain ve pancar kökü çok iyi antiinflamatuvardır. Çalışmalar kalp hastalığı ve krnikinflamasyonun beliteci olna C- Reaktif proteini (CRP) düşürdüğünü göstermiştir. (4,5)
  4. Pancar kan basıncını düşürür. Pancar yüksek seviyede nitrat içerir. Dilimizin üzerindeki bakteriler nitrite çevirir. Mide de mide asitinin etkisiylen itrit oksite çevrilir. Bu da çok iyi bir damar genişleticidir. (6)
  5. Pancar bilişsel işlevi geliştirir. Bunama, alzeimer gibi hastalıklarda beyindeki kan akışı zayıflamaktadır. Pancardaki yüksek seviyedeki nitrat ve antioksidanlar beynimizde bilişsel süreçten sorumlu olan frontal loblara kan akışını arttırır. Bu hastalıkların  ilerlemesini de önler. (7)

 

 

  1. Clifford T., Howatson G., West D., Stevenson E. “The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease.” Nutrients. (2015); 7: 2801-2822.  
  2. Jones A. “Dietary nitrate supplementation and exercise performance.” Sports Med. (2014); 44: 35-45. 
  3. Ormsbee M., Lox J., Arciero P. “Beetroot juice and exercise performance." Nutrition and Dietary Supplements. (2013); 5: 27-35.   
  4. Detopoulou P., et al.  “Dietary choline and betaineintakes in relation to concentrations of inflammatory markers in healthy adults: the ATTICA study.” Ame J Clin Nutr (2008);87: 424-430.  
  5. Coles L., Clifton P. “Effect of beetroot juice on lowering blood pressure in free-living, disease-free adults: a randomized, placebo-controlled trial.” Nutr J. (2012); 11:106. 
  6. Webb A., et al. “Acute blood pressure lowering, vasoprotective, and antiplatelet properties of dietary nitrate via bioconversion to nitrite.” Hypertension.(2008):51:784-790.    
  7. Lee C., et al. “Betalains, Phase II enzyme-inducing components from red beetroot extracts.” Nutrition and Cancer. (2005); 53: 91-103.

Resimler

Benzer İçerikler

Sarımsak, anlatmakla bitmez...
Dünyanın en sağlıklı besinlerinden sarımsak muhteşem bir besindir. Yüzyıllardır insanoğlunun beslenm...
Vişne, kulağınıza küpe...
Vişne kompostoları ve suları ile geleneksel mutfağımızın değerli antioksidanlarından birisidir. ...
Filizlendirme ile gücüne güç kat...
Filizlendirme kurubaklagiller, tahılların, uyuyan bir tohumdan canlı bir bitkiye dönüşmesidir. Bu şe...
Çok Zayıfsınız ve Kilo Almak İstiyorsunuz
Kilo verme konusunda çok fazla yazılmış makale vardır. Çünkü; fazla kilo sorunu günümüzde sıklıkla g...
Sağlıklı bir zayıflama ve diyet programı nasıl olmalı?
Fazla kiloluysanız, hangi diyetin en etkili olduğu belirlensin diye klinik deneylerin sonuçlarını be...
Hastalıklara Bütüncül Yaklaşım; Psikonöroimmünoloji-PNI
Psikonöroimmünoloji-PNI, beslenme, immünoloji , endokrinoloji, nöroloji, psikoloji, evrimsel biyolo...
GAPS Diyeti
GAPS diyeti, Bağırsak ve Psikoloji Sendromu diyetidir.
Artan trend; Hindistan Cevizi...
Hindistan cevizi binlerce yıldır sıcak iklimlerde bir besin gibi kullanıyor. Hindistancevizi kahver...